Подобни на зомби войници от руската пехота нападат германците в ужасяваща битка,

...
Подобни на зомби войници от руската пехота нападат германците в ужасяваща битка,
Коментари Харесай

Атаката на мъртвите: Когато немците се биха срещу руски зомбита

Подобни на зомби бойци от съветската пехота нападат германците в ужасяваща борба, известна през днешния ден като „ Атака на мъртвите “. Звучи като обложка на хеви метъл албум, само че е правилно – и се случва през 1915 година, по време на Първата международна война.

 Bundesarchiv Bild 183-C06886, Paul v. Hindenburg

Паул декор Хинденбург

Мястото на нападението е крепостта Осовец в североизточна Полша. Построена от Руската империя през предходния век, тя е героичен бодил в очите на немските проекти за боен прогрес. По време на Първата международна война те се пробват да я завладяват няколко пъти, бомбардирайки я с тежък артилерийски огън. Но даже руснаците са сюрпризирани, че устоя на такава офанзива.

За да влезе вътре, врагът би трябвало да премине два окопа, след което да се изправи против стените и бойниците, където може да бъде свален от стрелци. Удивителното е, че тази многопластова отбранителна система значи, че руснаците не се нуждаят от доста бойци, за да поддържат крепостта. Кайзерът би трябвало да отстрани руснаците от пътя си, и по тази причина изравняването на крепостта Осовец със земята е приоритет за Германия.

През август 1915 година той изважда огромното си оръжие. Но не топ, а човек – фелдмаршал Паул декор Хинденбург. По време на похода му до мястото го съпровождат 14 пехотни батальона, копач на окопи, към 30 тежки обсадни оръдия и още.

С почти 900 руснаци, доста от които милиция, против хиляди германци възможностите наподобяват безнадеждни. И въпреки всичко могъщата конструкция на крепостта Осовец им е служила добре и преди – без подозрение би го направила още веднъж. Този път обаче има един спомагателен фактор, с който не се бяха сблъсквали. Врагът им е бил ангажиран в лабораторията си и в този момент носи със себе си гибелен коктейл, предопределен да причини оптимални вреди.

Фелдмаршал декор Хинденбург взима освен патрони и бомби – 30 бутилки хлорен газ са приготвени, с цел да се нападна с тях вътрешността на крепостта и да се убие или изгони врагът. Въпросът е единствено да се изчакат верните метеорологични условия. И когато Бог тласка вятъра в вярната посока, тогава стартира и ужасното нахлуване!

Преди хлорът даже да доближи крепостта, могат да се видят неговите ужасни резултати. Газът изглежда като нещо от филм на ужасите. Историческите източници споменават зелено-жълт облак, плаващ заплашително към белите дробове на руснаците, който трансформира тревата по пътя си в черна маса.

Причината тази тактика да работи толкоз добре се дължи на неналичието на защитно съоръжение у руснаците против химическа офанзива. Разбира се, войниците имат противогази, само че те са напълно обикновени. Докато токсичният газ си проправя път към крепостта, твърди се, че мъжете слагат долните си ризи през лицата си, които преди този момент са напоени с вода или урина.

Какво се случва при поемане на хлорен газ? Той се комбинира с влагата в тялото и основава солна киселина. Така горките руснаци са изядени живи от самия въздух към тях. С такова опустошително оръжие наподобява, че с тях е свършено – и мнозина фактически умират от дяволския ход на Хинденбург. Но те още не са победени, както германците щяха да открият.

2-ри подполковник Владимир Котлински (на главната снимка) е решен да задържи врага. Той и още 60 мъже страдат извънредно, покрити с кървави превръзки, и кашлят елементи от себе си, защото киселината си вършеше работата. И въпреки всичко вземат решение да атакуван войските, когато влизат в крепостта.

Така най-хубавите на кайзера се бият с група полумъртви и окървавени зомбита. Гледката е толкоз плашеща, че те отстъпват. А някои са толкоз отвън себе си, че се спъват в бодливата тел.

 Ossowicz 1915

Фортът Осовец пада, само че не от немски ръце. Руснаците сами го събарят по-късно, когато схващат, че обстановката е безнадеждна. В този ден бойците съумяват да излъгват гибелта, въпреки и за малко, да отхвърлен кайзера и да запазят силата си допустимо най-дълго. Котлински и компания не прекарват още доста време на този свят, само че приключват борбата по впечатляващ метод.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР